Jméno, které v sobě skrývá příběh

Víte, kolik je na světě Lidic?
Stovky, možná tisíce. Ale nejsou to názvy vesnic, ale žen a dívek. Jméno Lidice jim dali rodiče k uctění památky tragédie z roku 1942.

Můj lidický kamarád Zdeněk Fous na podzim roku 2010 oslovil prostřednictvím internetu ženy se jménem Lidice. Chtěl vyzvědět původ jejich křestního jména. Nečekal takové množství odpovědí, jen on sám má teď mezi přáteli na Facebooku 150 žen se jménem Lidice.

Nejvíce žen s tímto jménem najdeme v Latinské Americe – Lidice, Lídice, Lidicita nebo Lidise. V Latinské Americe byla obrovská propagace Lidic v literatuře, v tisku a jméno obce Lidice se tak stalo symbolem míru a solidarity, což mnohé rodiče inspirovalo k pojmenování svých dcer. V dnešní době se jméno v rodinách většinou dědí.

Z korespondence se Zdeňkem Fousem vím, že nositelky tohoto jména přesně ví i po 70 letech, proč toto jméno mají a většina z nich touží Lidice navštívit.

Jedna z nejslavnějších žen s tímto jménem ekvádorská mezzosopranistka, nyní sólistka státní opery v Buenos Aires,  Lídice Róbinson Lidice nejenže navštíví, ale i zazpívá v programu „Děkovného koncertu PRO LIDICE“ v sobotu 9. června 2012 od 20.00 hodin u muzea Památníku Lidice.
Zazpívá se sborem Duha, který vede paní vychovatelka Anna Holeyšovská. Děti mají v družině nástěnky s fotografiemi Lídice Róbinson. Paní vychovatelka pravidelně vyvěšuje nová psaníčka, která si mezi sebou Lídice s DUHOU vyměňují.

(Mimo jiné vystoupí Lídice Robinson i v Plzni a to 11. 6. od 18:00 v centrálním parku na Lochotíně na vzpomínkovém aktu „Lidice budou žít – Lidické růže pro Plzeň“.) 

V době, kdy sepisuji tento příspěvek, mi přeposílá Zdeněk přeložený dopis od jiné Lidice, která vloni v květnu obec, podle které má jméno, navštívila:

Vážený Zdeňku Fousi,

v tomto roce, nemůžu být s vámi v Lidicích, ale mé srdce tam bude, a tady je moje upřímné vyjádření k této 70leté lidické tragédii: Lidice budou žít – můj článek v časopisu. Víte, že pracuji v tomto časopise v São Paulo (Brazílie) jako novinářka. Prosím, pokud budete chtít jeden výtisk tohoto časopisu, pošlete mi adresu, zašlu Vám jej. Název v textu tisku znamená: posvátný akt jmen givin pro  syny a dcery. V Brazílii máme jeden milión čtenářů.
Lidice Ba

Příběhy žen se jménem Lidice vycházejí pravidelně ve Zpravodaji stejnojmenné obce. Stojí za to se s nimi seznámit – sestřička v kolumbijské nemocnici, dokumentaristka z Chille, bolivijská výtvarnice, …

Na webových stránkách Památníku Lidice jsou, bohužel, o těchto ženách jen strohé informace, často jen jméno bez fotografie a příběhu.
Těším se, až Zdeněk Fous s novým knihovníkem vše, co o ženách zaznamenal, dá na web lidické knihovny.

Osudy žen, jejich vyprávění a korespondence s nimi jsou zajímavé a ráda bych je měla ucelené. Protože přes ženy se jménem Lidice se dá zajímavě podat dětem (a nejen jim) česká historie a tragická událost, na kterou se teď při 70. výročí vyhlazení obce Lidice často vzpomíná.

Malý výběr z korespondence Zdeňka Fouse:

Lidice Zuniga (Mexiko) – křestní jméno ji vybral otec, který o tragédii četl. „Moc se mi líbí a jsem na něj patřičně hrdá. V Mexiku je neobvyklé, ale je hezké. Je spojováno se symbolem růže.“

Lidice Ganchozo (Ekvádor) – pracuje na ministerstvu zemědělství. „Jméno mi vybrala maminka, protože si četla v novinách článek o této lidské tragédii.“

Lidice Gonzáles Blanco – kubánská sklářská výtvarnice, která žije v Bolívii. „Jsem hrdá na své křestní jméno Lidice, které mi dali rodiče. Znám historii Lidic. Ráda bych se někdy do ‚své‘ obce přijela podívat…“

Lidice Candelario Matos (Portoriko) – „Určitě vás bude zajímat, že v portorickém městě Ponce se nachází Lidická ulice.“

Lidice Mandizabal (USA) – „Když bylo mé matce deset, dozvěděla se o lidické tragédii a rozhodla, až bude mít dceru, že jí dá na památku toto jméno. I já pokračuji v započaté tradici a moje osmiletá dcera se také tak jmenuje. Říkáme ji zdrobněle Lidicita. Věřím, že až bude větší, tak obec Lidice navštívíme, je to naše velké přání.“

S dětmi je také zajímavé vyhledávat místní pojmenování podle Lidic.
Na závěr uvádím krátký „světový“ výběr:
kromě nositelek jména s příběhem můžete najít v Mexiku, USA, Brazílii a Panamě obec Lidice, v Peru, na Kubě, ve Venezuele či v Izraeli najdete čtvrti takto pojmenované. Ulice najdete v mnohých městech, např.: v americké Dakotě, Chille, na Ukrajině, v Lucembursku, Německu, Itálii nebo v Bulharsku.